National Martial Arts Committee BiH

Nacionalni odbor borilačkih sportova Bosne i Hercegovine, član svjetskog odbora borilačkih sportova WMAC

IMAF SVJETSKO PRVENSTVO 2012

sensei | 07 Novembar, 2012 13:06

Od 12. do 15. Oktobra 2012. godine u Antwerpenu (Belgija) održano je Svjetsko prvenstvo u organizaciji Internacionalne Federacije Borilačkih Sportova (IMAF) u disciplinama: Karate kate (pojadinačno i ekipno), Karate borbe ( do jednog ippona i do tri ippona), Kate sa oružjima (pojedinačno i ekipno), Sportsko mačevanje – Kenjutsu, Ju Jutsu ( combat ju jutsu i mix ju jutsu), Semi Contact.

 Na takmičenju je učestvovalo preko 500 takmičara u svim disciplinama iz 23 države.

 Bosnu i Hercegovinu predstavljala je Akademija borilačkih vještina BiH sa 38 članova od čega: 26 takmičara, 4 trenera, 2 sudca, Predsjednik Akademije i 5 roditelja koji su pratili mlađe takmičare.

 U Sportskoj dvorani „Extra time“ u Antwerpenu takmičenje se odvijalo na 8 borilišta.

U subotu 13. Oktobra  održane su sve kvalifikacione borbe, dok su se po 4 takmičara iz svake discipline i svake kategorije kvalifikovalo za  nedelju, 14. Oktobra  i u finalnom dijelu borili za tri medalje (zlatnu, srebrnu i bronzanu).

 Rezultati BiH reprezentacije su: 9 zlatnih, 6 srebrnih i 6 bronzanih medalja (ukupno 21 medalja).

 Rezultati pojedinačnu po disciplinama su:

 KARATE KATE:

 1.    Mjesto: Vuk Trninić,

1.    Mjesto: Milan Tanacković

1.    Mjesto: Zoran Čekić

2.    Mjesto: Marko Barašin

3.    Mjesto: Elvedin Ibrić

3      Mjesto: Redžep Brkić

 KARATE BORBE:

 1.    Mjesto: Redžep Brkić,

1.    Mjesto: Ana-Marija Tatić,

1      Mjesto: Redžep Brkić (borba do jednog ippona),

2      Mjesto: Aldin Mehmedović

2      Mjesto: Elvedin Ibrić

3      Mjesto: Zorana Večernović

 MIX JU JUTSU:

 1.    Mjesto: Redžep Brkić

1.    Mjesto: Nejra Kasumović

2.    Mjesto: Vuk Trninić

2      Mjesto: Lejla Krišćo

2    Mjesto: Eldin Kasumović

 COMBAT JU JUTSU:

 3.    Mjesto: Darija Todorović

 SEMI CONTACT:

 1.    Mjesto: Gojko Basurić,

3      Mjesto: Zoran Čekić,

3    Mjesto: Ana-Marija Tatić

 Za najuspješnijeg mlađeg takmičara Svjetskog prvenstva proglašen je Redžep Brkić iz BiH.

 Odlazak takmičara iz Bosne i Hercegovine propraćen je kroz mnoge pisane i elektronske medije, održane su mnoge PRESS konferencije i upriličena mnoga gostovanja na TV i radiju tokom tri mjeseca priprema.

 Olimpijski komitet  Bosne i Hercegovine je također uputio pismo podrške odlasku Reprezentacije Akademije borilačkih vještina BiH , što je dodatno doprinijelo uspjehu naših takmičara.

 Tokom boravka reprezentacije Akademije borilačkih vještina BiH u Belgiji, Ambasada BiH u Briselu organizovala je prijem za sve članove reprezentacije u sjedištu Ambasade. Reprezentaciju su primili Ambasadori Dr. Bisera Turković ambasador BiH u Kraljevini Belgiji i ambasador Igor Davidović ambasador BiH pri vijeću EU u Briselu. Druženje naših reprezentativaca sa Ambasadorima i osobljem Ambasade uz sendviče, kolače i sokove protekao je u veoma prijatnoj i prijatesljkoj atmosferi. Svi članovi reprezentacije upoznali su naše Ambasadore o svojim dosadašnjim rezultatima, trenerima klubovima iz kojih dolaze te drugim bitnim privatnim i sportskim uspjesima.

Nakon koktela u sjedištu Ambasade, zamjenik ambasadorice Turković, gospodin Mustafa Halilović, koji je našu reprezentaciju dočekao na centralnoj željezničkoj stanici u Briselu, proveo je sve članove kroz centar Brisela gdje nas je upoznao sa najvažnijim detaljima Belgije i Brisela.

 Također, u nedelju, 14. oktobra, sva tri naša Ambasadora, ovog puta i sa ambasadorom Branimirom Jukić, ambasadorom BiH pri misiji NATO-a, i svim ostalim osobljem Ambasade,  prisustvovali su finalnim borbama na takmičenju u Antwerpenu, te zajedno sa ostalim našim članovima bodrili naše finaliste, koji su dobili dodatni stimulans da osvjetlaju boje naše zastave.

Na kraju takmičenja Ambasadori BiH su svim našim članovima uručili prigodne poklon pakete.

 Sam odlazak  reprezentacije protekao je bez većih poteškoća i problema, sa dužim čekanjem na aerodromu u Budimpešti (oko 7 časova), te čekanju na željezničkoj stanici u Charleroi oko 3 časa. Povratak je prošao mnogo bolje jer nije bilo dužeg čekanja.

 Smještaj u Antwerpenu je bio izuzetno dobar, sam hotel se nalazio u centru grada u blizini željezničke stanice, te vrlo lako se moglo stići do sportske dvorane u drugom kraju grada u kojoj je održano takmičenje, uz  prevoz tramvajem. Hotel u Budimpešti je bio lošiji, ali za grupu od 38 osoba je bio jedino koji se mogao naći.

 Jedina zamjerka je ponašanje pojedinih takmičara tokom boravka u Antwerpenu i Budimpešti, ali uz asistenciju njihovih trenera i to je prošlo bez većih problema.

Zaključak:

 Reprezentacija Akademije borilačkih vještina BiH, uz podršku Olimpijskog Komiteta Bosne i Hercegovine,  u potpunosti je opravdala svoj odlazak na  Svjetsko prvenstvo 2012, osvojivši 9 zlatnih, 6 srebrnih i 6 bronzanih medalja, čime smo još jednom pokazali snagu, veličinu i dostojanstvo BH sporta i sportista u Svijetu. Naši takmičari na svih 8 borilišta borili su se pod zastavom Bosne i Hercegovine.

 Proglašenje Redžepa Brkić (rođenog 2004. godine), za najuspješnijeg mladog takmičara Svjetskog prvenstva 2012.  koji je na ovom svjetskom prvenstvu osvojio 3 zlatne i 1 bronzanu medalju, pokazatelj je da su naši treneri, selektori i izbornici svoj posao “odradili“ iskreno i bez propusta.

 Prijem u Ambsadi, te druženje sa našim Ambasadorima u Ambasadi i tokom takmičenja dodatno je motivisalo naše takmičare za buduća takmičenje i buduće pobjede.

 Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u ostvarivanju ovih rezultata, hvala roditeljima koji su finansijski pomogli odlazak i hvala našoj Ambasadi na poklonima i  podršci.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb